Δείξε μου τι φοράς να σου πω πώς νιώθεις!

Μπορεί να ντύνεστε βιαστικά το πρωί χωρίς να σκέφτεστε ιδιαίτερα τι φοράτε, αλλά η επιλογή αυτή επηρεάζεται πολύ από τη διάθεση σας. Και ένα κομμάτι που υπάρχει σχεδόν σε όλων μας τις γκαρνταρόμπες- το μπλου τζιν- είναι αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι φορούν όταν νιώθουν κατάθλιψη (σύμφωνα με έρευνα ψυχολόγων από το πανεπιστήμιο του Χερτφορτσάιρ).

 Η μελέτη που έγινε από την καθηγήτρια Κάρεν Πάιν, έδειξε πως το τι επιλέγει να φορέσει μια γυναίκα συνδέεται απόλυτα με την συναισθηματική της κατάσταση. «Εκατό γυναίκες ηλικίας 21-64 ετών ρωτήθηκαν τι φορούσαν όταν ένοιωθαν κατάθλιψη και πάνω από τις μισές απάντησαν «τζινς». Μόνο το ένα τρίτο των γυναικών θα επέλεγαν τζινς όταν ένιωθαν ευτυχισμένες. Επίσης, όταν μια γυναίκα βρίσκεται σε κακή διάθεση είναι πιθανότερο να φορέσει ένα φαρδύ τοπ, ενώ μόλις ένα 2% θα το φορούσε σε ευτυχισμένη φάση. Τέλος, οι γυναίκες αποκάλυψαν πως ήταν δέκα φορές περισσότερες οι πιθανότητες να φορέσουν ένα αγαπημένο φόρεμα όταν ένιωθαν ευτυχισμένες (62%) παρά όταν ένοιωθαν δυστυχισμένες (6%).

Η έρευνα καταλήγει πως εξαιτίας της στενής σχέσης του ντυσίματος με την διάθεση, θα έπρεπε να φοράμε ρούχα που συνδυάζουμε στο μυαλό μας με ευτυχία, ακόμη και όταν νιώθουμε χάλια.

wardrobe-clothes-1024x1024

 

Όπως είπε η δρ. Πάιν: «Αυτή η ανακάλυψη δείχνει πως το ντύσιμο δεν επηρεάζει απλά τους άλλους, αλλά αντικατοπτρίζει και επηρεάζει και τη διάθεση αυτού που το φοράει. Πολλές από τις γυναίκες στην έρευνα ένιωσαν πως μπορούσαν να φτιάξουν τη διάθεση τους αλλάζοντας τα ρούχα που φορούσαν. Αυτό καταδεικνύει τη ψυχολογική δύναμη του ντυσίματος και το πώς οι σωστές επιλογές θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ευτυχία ενός ατόμου.»

 

Σύμφωνα με την έρευνα:

  • Διπλάσιος αριθμός γυναικών δήλωσαν πως θα φορούσαν ένα καπέλο όταν ένοιωθαν ευτυχισμένες παρά όταν ήταν σε κατάθλιψη.
  • Πενταπλάσιος αριθμός γυναικών δήλωσαν πως θα φορούσαν το αγαπημένο τους ζευγάρι παπούτσια όταν ένιωθαν ευτυχισμένες (31%) παρά όταν ήταν σε κατάθλιψη (6%).
  • Τα «ευτυχισμένα» ρούχα – αυτά δηλαδή που κάνουν τις γυναίκες να νιώθουν ωραία – ήταν καλοραμμένα, τόνιζαν τη σιλουέτα, και ήταν φτιαγμένα από φωτεινά και όμορφα υφάσματα. Όπως είπε η δρ. Πάιν αυτά ακριβώς είναι τα χαρακτηριστικά τα οποία δεν έχουν τα τζινς. «Τα τζινς δεν πάνε σε όλους. Συνήθως δεν εφαρμόζουν καλά και δεν έχουν ωραίο κόψιμο.

 

woman-asking-man-choose-clothes

Τα αποτελέσματα πιθανόν να ήταν διαφορετικά αν η έρευνα συμπεριλάμβανε και άντρες. «Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας μου αφορά γυναικεία θέματα… και πιστεύω πως η συναισθηματική σύνδεση είναι ισχυρότερη στις γυναίκες από ότι στους άντρες, αν και υπάρχει έρευνα η οποία δείχνει πως τα ρούχα των αντρών επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους (π.χ. οι αθλητικές ομάδες που φορούν μαύρες στολές είναι πιο επιθετικές)», κατέληξε η δρ. Πάιν.

Έτσι, πριν επιλέξουμε για την έξοδο μας τα φαρδιά τοπ και τα buggy τζινς ας το ξανασκεφτούμε διπλά κι ας διαλέξουμε ρούχα που μας ανεβάζουν τη διάθεση, μας κολακεύουν, προκαλούν θετικά συναισθήματα, και θετικές αντιδράσεις από τους γύρω μας. Θα νιώσουμε σίγουρα πιο ευτυχισμένοι….

«Ευτυχισμένα» ρούχα λοιπόν στις επόμενες αγορές. Καλοραμμένα και με φωτεινά χρώματα για να προδίδουν την καλή και θετική σας διάθεση. Και για ακόμα πιο χαρούμενη διάθεση, τις επόμενες αγορές πραγματοποιήστε τις με την insiders CARD προκειμένου να γλυτώσετε χρήματα από τις μεγάλες εκπτώσεις της, αποκλειστικά και μόνο για τα Μέλη της).