Η ψυχολογία των δώρων

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι, η ανταλλαγή δώρων είναι μεγάλης σημασίας για την έκβαση μιας σχέσης…

 Οι γιορτές είναι ταυτισμένες στην ψυχοσύνθεση του νεοέλληνα με την ανταλλαγή δώρων. Νομίζετε ότι, απλώς δίνετε και παίρνετε ένα δωράκι λόγω των ημερών και αυτό είναι όλο; Μια απλή πράξη στο πνεύμα των εορτών και τίποτε άλλο; Λοιπόν, πρόκειται για μια περίπλοκη και όχι απλή πράξη, όπως τονίζουν πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα. Απ’ ό,τι φαίνεται, η ανταλλαγή δώρων είναι μεγάλης σημασίας για την έκβαση μιας σχέσης, νέας ή παλιάς, ερωτικής, φιλικής ή τυπικής. Το δώρο μπορεί να φτιάξει ή να χαλάσει τη σχέση με τον παραλήπτη του, ανάλογα με την ποιότητα της σχέσης τη στιγμή της προσφοράς του δώρου. Η Cele Otnes, καθηγήτρια Διαφήμισης στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι, δηλώνει ότι «δεν είναι η σκέψη που μετράει αλλά η σχέση». Σύμφωνα με τη Cele Otnes, «ακόμη και ένα ανάρμοστο με την περίπτωση δώρο μπορεί και να μην επηρεάσει αρνητικά μια σχέση, αν η σχέση των δύο ατόμων είναι δυνατή και ο παραλήπτης του δώρου αντιλαμβάνεται τις προθέσεις του δωρητή ως καλές. Από την άλλη μεριά, βεβαίως, αν η σχέση είναι χλιαρή, ακόμη και το καλύτερο δώρο δεν θα μπορέσει να τη σώσει».

top-10-romantic-gifts-for-women-1100684-TwoByOne

Οι 6 τρόποι με τους οποίους τα δώρα επηρεάζουν τις σχέσεις μας είναι οι εξής:

1) Κατ’ αρχάς ένα δώρο έχει την ικανότητα να ενδυναμώσει μια σχέση εν τω γεννάσθαι της. Η κυρία που άνοιξε το κουτί με το εορταστικό περιτύλιγμα και τον φιόγκο για να βρει ένα λευκό βελούδινο αρκουδάκι, στον λαιμό του οποίου κρεμόταν μια χρυσή αλυσίδα για την ίδια, εκτίμησε τη ρομαντική χειρονομία και τη σκέψη που έκανε ο κύριος για να της παρουσιάσει το συγκεκριμένο δώρο. Αυτή η χειρονομία σφράγισε και την αρχή της σχέσης τους.

2) Τα δώρα μπορούν να επιβεβαιώσουν μια υπάρχουσα καλή σχέση, πράγμα με το οποίο είμαστε και περισσότερο εξοικειωμένοι, καθώς συνηθίζουμε να ανταλλάσσουμε δώρα με φίλους.

3) Βεβαίως, ένα δώρο μπορεί να έχει και μηδαμινή επιρροή στον παραλήπτη του. Αυτό συμβαίνει με απρόσωπα δώρα τα οποία δίνονται στο άλλο πρόσωπο καθαρά ως συμβολική χειρονομία ή υποχρέωση. Τα μικροδώρα που χαρίζουν οι εταιρείες στους υπαλλήλους τους συχνά εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.

4) Ακόμη, τα δώρα μπορούν να επιβεβαιώσουν μια αρνητική σχέση, όπως όταν κανείς χαρίζει κάτι χωρίς να σκεφτεί αν αυτό θα ευχαριστήσει τον παραλήπτη ή αν του είναι χρήσιμο. Ένα παράδειγμα είναι όταν χαρίζουν ένα τασάκι σε έναν μη καπνιστή, χωρίς να σκεφτούν τις συνήθειες, προτιμήσεις ή ανάγκες του ή όταν κάποιος κάνει ένα δώρο με σκοπό να περάσει ένα αρνητικό μήνυμα.Cropped young man giving happy woman a gift box at home

5) Τα δώρα έχουν τη δύναμη να χαλαρώσουν τους δεσμούς μεταξύ ατόμων ή ακόμη και να τους κόψουν τελείως, όπως στο παράδειγμα της υπέρβαρης ασθενούς που δεν συγχώρεσε τη θεία της για τη ζυγαριά που της χάρισε στα γενέθλιά της.

6) Τέλος, τα δώρα μπορούν πράγματι να αλλάξουν τη ροή μιας σχέσης προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Είναι αξιοπρόσεκτο ότι στην έρευνα της Cele Otnes και των συνεργατών της, από τις 150 εμπειρίες αυτών που συμμετείχαν στην έρευνα και σχετίζονταν με δώρα, το 58% ήταν συναισθηματικά αρνητικές εμπειρίες.

 

Και σε ποιον δεν αρέσει ένα δώρο πασπαλισμένο με πολλή αγάπη. Κάνε την κατάλληλη έρευνά σου και αγόρασε το δώρο που θα χαρίσει το πιο πλατύ χαμόγελο στον παραλήπτη, καθώς και σε σένα… αφού χρησιμοποιώντας την insiders CARD παίρνεις ολόχρονα και τις μεγάλες εκπτώσεις (αξίας πάνω από 15%) που δικαιούσαι.